Berlijnse muur

De Berlijnse Muur was een fysieke barrière die van 1961 tot 1989 dwars door Berlijn liep en Oost- en West-Berlijn van elkaar scheidde.

Berlijnse muur

Afstand tot het centrum

De Berlijnse Muur liep dwars door het centrum van Berlijn. De afstand tot het centrum varieerde afhankelijk van de locatie. Het Checkpoint Charlie Museum, dat zich op de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie bevindt, ligt op ongeveer 2,5 kilometer ten zuiden van de Brandenburger Tor. Andere belangrijke bezienswaardigheden in de buurt van de voormalige muur zijn de East Side Gallery, de grootste openluchtgalerie ter wereld met restanten van de Berlijnse Muur, en de Topographie des Terrors, een museum dat zich richt op de geschiedenis van de nazi-terreur en de rol van de veiligheidsdiensten tijdens de DDR.

Geschiedenis

De Berlijnse Muur werd op 13 augustus 1961 gebouwd door de Duitse Democratische Republiek (DDR) om de vlucht van Oost-Duitsers naar West-Duitsland te stoppen. De muur was 155 kilometer lang en bestond uit betonnen muren, prikkeldraad en bewakers. De muur sneed Berlijn in tweeën en maakte het voor Oost-Duitsers vrijwel onmogelijk om naar het westen te reizen. Tijdens de 28 jaar dat de muur bestond, probeerden veel mensen te ontsnappen, waarbij sommigen werden gedood door grensbewakers. In 1989 viel de Berlijnse Muur na een vreedzame revolutie in de DDR, wat leidde tot de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

Andere belangrijke feiten

De Berlijnse Muur was niet de eerste muur die door Berlijn werd gebouwd. Tijdens de Koude Oorlog bouwde de Sovjet-Unie al een muur die door de stad liep. Na de bouw van de Berlijnse Muur werden er meer dan 5.000 mensen gearresteerd bij vluchtpogingen en werden er ten minste 138 mensen gedood. Na de val van de muur werden veel delen ervan afgebroken en gebruikt voor kunstprojecten en andere doeleinden. Tegenwoordig zijn er nog steeds delen van de muur te zien in Berlijn, als herinnering aan de geschiedenis van de stad en het verdeelde Duitsland.